Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
01.11.2011 05:11 - МИХАЛИС ГАРУДИС
Автор: ulian Категория: Други   
Прочетен: 3746 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 06.11.2011 13:34



МИХАЛИС ГАРУДИС
живопис

4 ноември – 27 ноември, 2011г.
откриване 3 ноември, четвъртък, 18.00 часа

   В традициите на българското изкуство името на Михалис Гарудис се свързва с хиперреализма в живописта.

image
Михалис Гарудис, "Посвещение"    Настоящата изложба включва около 40 произведения. Експозицията съдържа ретроспективен елемент, тъй като показва произведения от различни периоди и дава възможност да се проследи пътя на Михалис Гарудис в смислова и формално-пластична посока.
  
   В експозицията се обособяват няколко тематични кръга от творби.
Първата група се състои от ранни натюрморти – композиции, в които предметното изображение е поставено в определен смислов контекст. В зората на творческия си път, в тези платна художникът залага на умозрителното начало и на философското осмисляне на обектите.
  
   В следващата група попадат произведенията, които интерпретират темата за античността, историческата памет, разрушителната сила на времето и съзидателната сила на порива към свобода. Те излъчват епична монументалност.

   Третата група картини представят мотива за морето. Повече от три десетилетия морето за Михалис Гарудис е неизчерпаем извор на интерпретации. То е неговата голяма тема, която доминира и в настоящата изложба. В тези картини художникът търси следите на времето, запечатани в това, което изхвърля морето, в човешката колективна памет, в съпоставката на мигновеното и непреходното.
  
   Четвъртият кръг произведения е тясно свързан със средиземноморския дух. В последните години художникът създава голям брой живописни творби, в които централен мотив е маслиновото дърво. Маслината се свързва безспорно с Гърция, но при Гарудис е интерпретирана и в общочовешки план. В платната му тя носи умиротворяваща екзотична съзерцателност.
image
Михалис Гарудис, "Нике"      Всички картини в експозицията показват знакови за автора особености. Те се отличават с владеене на формата, изящност на рисунката, смислово обоснована композиция. При него дори деформацията е подложена на допълнителна естетизация. За Михалис Гарудис смисъла на изкуството е в предметната осезаема същност на нещата, в реалността, пречупена през символната натовареност на виртуозно изобразената конкретика.    Емблематична за твореца е съпоставката на реално съществуващо и изобразено.   
  
   Колажираните пирони, въжета, дървета, ръждясали метални фрагменти допълват педантично нарисуваните обекти като карат зрителя да посегне. На картините му е присъщ сблъсъкът реално-изобразено, двуизмерно - триизмерно, което провокира оптическа игра.
  
   В осезателно-метафоричната живопис Михалис Гарудис не разказва. Той изпипва формата и съпоставя изображение с реален обект, минало с настояще, безвремие с преходност, като пределната експресия отстъпва място на философското вглъбяване.
  
   Произведенията, включени в изложбата са притежание на СГХГ, НХГ, ХГ Разград, ХГ Стражица и частни колекции.

Михалис Гарудис
е роден през 1940г. в град Димотика, Гърция. През 1965г. завършва Художествената академия в София, специалност „Живопис” при проф. Илия Петров. От 1986г. живее и работи в Солун, Гърция. Твори в областта на монументалните изкуства, живописта, колажа. Негови творби са притежание на много музеи и частни колекции в България и в чужбина.
  Картини от цикъла "МАСЛИНОВО ДЪРВО" image

image
image

image

image

image

image
 
Картини от цикъла "МИДИ" image
тази картина е композирана (и съответно експонирана) вертикарно - възелът на въжето е насочен надолу. Но дори и поризонтално да се експонира (както съм я поставил аз тук) почти нищо няма да се измени. Ю.М.
image

image

image

image
image

image
Картини от цикъла "НАРОВЕ"
image

imageimage


Картини от цикъла "МОРСКИ СВЯТ"

image

image

image

imageimage

imageimage

imageimage

image

Картини от цикъла "ГВОЗДЕИ"
imageimage

image

imageimage

imageimage


Картини от цикъла "СЛЕД ДЪЖД"
imageimage

image

Картини от цикъла "АНТИЧНИ МОТИВИ"
imageimageimage

image

image

imageimageimage


ДРУГИ КАРТИНИ
image

imageimageimageimage

image

imageimage

image







Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ulian
Категория: Изкуство
Прочетен: 3428766
Постинги: 1531
Коментари: 191
Гласове: 1808