Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
12.09.2011 17:20 - Информация за изложбите в галерия „Астри”
Автор: ulian Категория: Други   
Прочетен: 918 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 12.09.2011 17:27




Информация за изложбите в галерия „Астри”- 29 септември- 18 ноември 2011

„Лирични откъси”- изложба живопис на  Месрур Сабит    
29 септември- 22 октом ври, 2011.

       
Месрур Сабит е роден 1977 година в Исперих. През 2005 завършва висшето си образование във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, специалност „Живопис”. Първата му самостоятелна изложба е през 1996 година в родния му град, следват две изложби в Истанбул,a по-късно в Бургас.
„Лирични откъси” е първата му самостоятелна изява пред софийската публика, за която обаче, той не е неизвестен автор; ежегодно вече е показвал свои платна в годишната изложба на галерия „Астри” „Формат 30/30”.
Често сме склонни младите  в живописта да свързваме с по-авангардните течения в изкуството или поне с постимпресионизма, но не и с ...  романтизма. Още повече, че той изисква от художника да притежава най- малкото висока техническа зрялост.
Очарованието на платната на Месрур е в онзи добре забравен стар романтизъм, характерен за европейското изкуство на 18 и 19 век, съживен и обогатен с чисто младежкото, искрено възприятие на човека, израсъл и останал да живее в близост с природата- от безкрайните добруджански полета до импозантните планински вериги на Рила. На базата на конкретната география Месрур запечатва вечните моменти от битието, влагайки своите настроения. Платната му не са повърхностна регистрация на природата; те са авторско преживяване, преляло в творческа и житейска философия.
И не е трудно да човек да усети безкрайността, величието и стихиите на природата, застанал пред платната на Месрур!
Търсената и добре намерена мяра в сюжет, колорит и светлина прави, майсторски овладяната класическа техника на живописване, прави изкуството на художника оригинално и с характер. Без да са „сълзливи”, платната са романтични, без да са „зализани”, те са поетични, без да са агресивни, те са драматични. Те вълнуват, а това е качество на изкуството.


25 октомври- 15 ноември, 2011- изложба живопис на Наташа Атанасова и Николай Тихолов
 Долче вита по болярски


Романтични, поетични, идилични... Нейните- любовни. Неговите- фантастични. Нейните- натежали с недоизречени думи. Неговите- погълнати от тишината на  всемира. Нейните- изпълнени с  вещи, без които не може. Неговите- с града, без който не може. И много любов, любов, и игра на седмото небе...
И всичко това в свежите и чисти тонове като от палитра на дете.
Това са картините на Наташа и Николай.
Тя и той.
Споделили са живота си в старопрестолния град, творческите си търсения и онзи блян за щастие, красота, за сладък живот на игра, с който преливат картините на двамата художници. Близки и все пак много различни в своята си философия, двамата аристократично споделят мечтите си. Струва ми се, няма как да не се захласне човек пред платната им и да поиска да разбере историите на техните Тя и Той; ето щедро отрупаната с лакомства трапеза стои недокосната, Той и  предлага пръстен, но отговорът е неизвестен; в „Закуска на тревата” и днешната Тя нехае за избора на Той. В неговия град е вечен празник; някой разговаря с птица, други шеметно летят във влакчето на мечтите, майките купуват следолед на децата, а от небето пада звезден прах...сънища, мечти и благодат.





image
Пред буря
”-,73/50 см., маслени бои, платно.

image„Тайна”- Наташа Атанасова, маслени бои, платно                                
image

„Чудесен ден”-
Николай Тихолов, маслени бои,платно.





Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ulian
Категория: Изкуство
Прочетен: 3427761
Постинги: 1531
Коментари: 191
Гласове: 1808